Sídliště nezahušťovat, nejsou polévka. Nové byty patří na brownfieldy

Dobrý kaldoun má být důkladně zahuštěný – sídliště ne. Jeho obyvatelé totiž potřebují volně dýchat, potřebují prostor a ne nové domy postavené pár metrů od těch jejich. Tohoto postoje se držíme, dle našeho volebního programu, od samého počátku naší činnosti na Praze 8.

O Ďáblicích a jeho vizi budoucnosti jsme psali v separátním článku, naše městská část má problémy i jinde – byť nejsou tak velké a známé. Od komunálních voleb na podzim 2018 je předseda zastupitelského klubu Michal Novák s naším senátorem Lukášem Wagenknechtem v kontaktu s obyvateli několika sídlišť z Prahy 8.

Vršní (Kobylisy)

Dva takové případy se týkají prostoru mezi tzv. “dvouletkovými” domy u metra Kobylisy (shodou okolností jsou oba u ulice Vršní) na sever a na jih od ulice Pod Sídlištěm. Pozemky mezi domy koupili před lety developeři se zájmem o výstavbu bytových domů a jsou samozřejmě pro takovou výstavbu velmi lukrativní. Napojení na městskou hromadnou dopravu je zde takřka dokonalé - metro, tramvaje i autobusy jsou odsud vzdáleny ne víc než minutu chůze.

Taková výstavba ale představuje problém pro okolní obyvatele. Ti si samozřejmě nepřejí dívat se z oken místo na zeleň do mdlé zdi jen pár metrů vzdáleného domu. A to nemluvíme o horším přístupu světla, větším hluku a dalších nechtěných efektech.

Písečná (Kobylisy)

Podobné je to v oblasti relativně malého sídliště Písečná, dvě stanice autobusem od metra Kobylisy. Zde se místní obyvatelé již víc jak 10 let úspěšně brání soudní cestou před plánovanou výstabou. Developer v tomto výstavbou zaplněném sídlišti chce postavit hned tři další domy a to na místě hřiště a bývalé školky.

Ano, Praha potřebuje nové byty. Pražáků totiž stále přibývá. My si ale myslíme, že nová výstavba by měla probíhat především na takzvaných “brownfieldech”, tedy v místech, kde už dnes tak jako tak není zeleň. Mezi takové brownfieldy patří na Praze 8 například oblast Červené báně, Nové Palmovky či na Rohanském ostrově. Příklad si můžeme vzít například z nové čtvrti Emila Kolbena, které vznikla na místě bývalé Kolbenovy továrny.

A co konkrétně pro obyvatele sídlišť děláme?

Zorganizovali jsme několik schůzek občanů z uvedených lokalit s našimi pirátskými kolegy na magistrátu, kde máme zastoupení nejen v radě a zastupitelstvu Prahy, ale také například ve výborech pro územní rozvoj nebo majetek. Právě tyto výbory mohou ovlivnit postup města v daných kauzách nebo alespoň apelovat na státní správu, aby k nim změnila svůj postoj.I tohle je forma participativní politiky, kterou máme u Pirátů rádi. Je to praktický příklad spolupráce občanů s politiky.

Proto stále platí – ozvěte se nám se svými problémy třeba na e-mail praha8@pirati.cz. Rádi Vás uslyšíme, a rádi Vám pomůžeme. Všichni totiž chceme, aby byla Praha 8 skutečně lepším místem pro život.

PS: S ničím nesouvisející poznámka “pod čarou”. Osobně preferuji čistý vývar před zahuštěnou polévkou. :)

Zastupitelstvo Prahy 8 na návrh Pirátů odmítá demolici Včel v Ďáblicích a žádá CPI Reality, aby dodržovala platnou územní studii
13.09.2023

Tohle usnesení bylo jednomyslné. Zastupitelstvo MČ Praha 8 na můj návrh přijalo usnesení, že městská část nesouhlasí s demolicí objektů okrskového centra občanské vybavenosti (tzv. Včel) v Tanvaldské ulici. Zapsaná územní studie sídliště Ďáblice deklaruje,...