Mgr. Martin Štěrba

manažer a stratég on-line komunikace

Martin Štěrba se narodil v roce 1987 v Plzni a do Prahy se finálně přestěhoval v roce 2013. Vystudoval pedagogickou fakultu ZČU v Plzni (obor informatika se zaměřením na vzdělávání) a Univerzitu J.A. Komenského v Praze (obor sociální a mediální komunikace). Pracoval ve velkých mediálních domech (TV Nova, Empressa Media, Economia, Seznam.cz), na „volné noze“, a má zkušenosti i z neziskového sektoru. Momentálně pracuje pracuje jako manažer a stratég on-line komunikace, vede týmy komunikace se zaměřením na on-line marketing, a je poradcem primátora hlavního města Prahy Zdeňka Hřiba.

Registrovaným příznivcem Pirátů je od března 2018, členem strany potom od prosince 2018. Od 18. 1. 2021 je předsedou MS Praha 8, předtím působil od ledna 2019 do ledna 2021 jako první místopředseda.

Za Piráty byl nominován koncem listopadu 2018 do redakční rady magazínu Osmička, který vydává MČ Praha 8, následně byl zvolen jejím místopředsedou. Snaží se nastavit transparentní komunikaci v rámci redakční rady a dodržování jednacího řádu. Kromě toho studuje materiály do rady i zastupitelstva, bedlivě sleduje činnost koalice, a sdílí hlavní témata s občany MČ Praha 8. Počátkem července 2020 se dostal do křížku se zastupitelem za ANO Matějem Fichtnerem, který na něj podal trestní oznámení za pomluvu kvůli pravdivém článku o jeho politické trafice. Inicioval a napsal novou podobu jednací řádu, který umožňuje, aby se jednání zastupitelstva MČ Praha 8 mohli účastnit i zastupitelé, kteří mají nařízenou karanténu. Počátkem roku 2021 pomohl zachránit koupaliště Stírka, ve spolupráci s primátorem Zdeňkem Hřibem a Magistrátem zažádali ÚZSVM o vyjmutí koupaliště z plánované privatizace, a to se povedlo. V poslední době se věnuje také budoucnosti nedostavěné budovy Nová Palmovka, byl u jednání mezi magistrátem a městskou částí Praha 8. Přispěl tak k tomu, že torzo radnice zamíří pod správu magistrátu a dojde k vyřešení sporů s Metrostavem. Snaží se, aby celá oblast od Rustonky k Libeňskému mostu a Palmovce konečně vypadala k světu.

Celý svůj profesní život se věnuje marketingu, médiím a komunikaci. V minulosti pracoval jako píšící redaktor v deníku Metro a také jako televizní reportér pro TV Nova. Od roku 2013 se věnuje komunikaci a marketingu na sociálních sítích – vedl týmy pro sociální sítě hlavního města Prahy, TV Barandov či internetové televize Stream.cz, spolurozjížděl MALL.TV, spolupracoval na kampaních pro Adidas či Škoda Auto, byl šéfem mezinárodního týmu zaměřeného na Twitter komunikaci na světovém skautském jamboree v USA, a také sepsal celou řadu strategií a analýz komunikace. V letech 2010–2016 byl nominován TOP 09 do komise Rady města Plzně pro integraci cizinců a menšin, a komise Rady městského obvodu Plzeň 3 pro volnočasové aktivity dětí a mládeže.

Ve volném čase má rád knihy, filmy, hudbu, sociální sítě, cestování do neznáma, sezení na Náplavce, jízdu vlakem a festivaly. Od svých dvanácti let je skautem a je ředitelem skautského projektu Svojsíkův sen, který se s heslem „Budoucnost začíná nyní“ dívá do let příštích. Dlouhá léta také z pozice šéfa komunikace a fundraisingu organizoval a budoval festival Obrok.

Ve skautu se naučil, že od rozdělané práce se neodchází, proto se nikdy nespokojí s polovičním výsledkem. A toho se chce chtěl držet i v činnosti pro Pirátskou stranu. K Pirátům ho přivedl fakt, že to – co se děje v našem státě – je už prostě přes čáru.

Moje aktuality