Štěrba: Z rozpočtu pro rok 2024 jsem zklamaný, finance místo investic prožíráme

Ve středu se konalo osmé jednání našeho osmičkového zastupitelstva. Velká část tohoto jednání se točila okolo rozpočtu. Přiznám se, byl jsem z něj fakt zklamaný. A to hlavně z důvodu, že finanční prostředky “prožíráme” místo toho, abychom je investovali do budoucnosti naší městské části. Ruku jsem pro něj samozřejmě nezvedl.

Koalice v čele s ODS a ANO si ho samozřejmě schválila po vlastní ose. Oproti loňsku bude městská část hospodařit s více než 1,1 miliardou korun. Pouze třetina peněz poputuje na investice.

Opravdu alarmující je navýšení finančních prostředků v kapitole Městská infrastruktura. Navýšit peníze na péči o vzhled obce a veřejnou zeleň o 35 milionů, tedy o 166 procent oproti loňsku je úplně mimo. Když se podívám do ulic, tak ty vynaložené peníze nejsou vidět. Sorry jako. Navýšení finančních prostředků na zimní údržbu pěších cest a to v době klimatické změny a faktu, že téměř není zima o víc než polovinu, je také mimo.

Doprava v Praze 8 jako jedna z mála oblastí má menší rozpočet než v loňském roce. Proč? Nebere koalice dopravu jako svou prioritu? Možná jo, možná ne - ale my to nevíme, protože stále jsme nedostali programové prohlášení.

Oblasti školství, zdravotnictví a sociální oblast mají víceméně stejný rozpočet jako vloni. Na školácích a seniorech tedy budeme šetřit a místo toho vyhodíme 40 milionů za sběr větví a úklid bordelu v ulicích? To jako vážně?

Zklamáním je i oblast kultury. Radní pro kulturu Solomonová (ANO) nepřipravila za více než rok ve své funkci ani jednu investici. Městská část se neustále chlubí podzámčím a okolím Löwitova Mlýna a Studia Alta. Co takhle pokračovat v projektu Libeňské podzámčí? Ten pochází z prosince 2016, tedy z doby, kdy ANO bylo taktéž ve vedení Prahy 8. Škoda, že se s tím projektem nepočítá v rozpočtu.

Nicméně v rozpočtu jsou samozřejmě i fajn projekty. Městská část vyčlenila desítky milionů korun na přípravu nové základní školy na Rohanském ostrově. Cením také peníze pro revitalizaci Rokytky, návrat žabáka na Ládví a pro projekt sportovní haly Jána Mahora v Kobylisích. V rozpočtu je také zhruba 200 tisíc korun na výstavbu podzemních kontejnerů. Pokračovat se bude i v přípravě nových parkovacích stání v ulicích Střekovská, Řešovská a Havlínova. Stejně tak jsem rád, že jsou v rozpočtu finance na výtlukový a chodníkový program – obojí by ale sneslo finance výrazně navýšit. Třeba z peněz, které jsou v návrhu pro firmy, které uklízí Prahu 8.

Abych na zastupitelstvu jen neprudil, přišel jsem s alternativní verzí rozpočtu. Navrhl jsem zastupitelstvu, abychom snížili finance v kapitole Městská infrastuktura o 29,5 milionu a přesunuli 10 milionu do oblasti školství a 5 milionů do oblasti dopravy. Zbylou částí bychom umořili ztrátu rozpočtu, protože koalice navrhla rozpočet jako ztrátový. Neprošlo to. Škoda.