Očkování je možností začít opět normálně žít

20. 01. 2021
Očkování je možností začít opět normálně žít

Na vakcínu proti nemoci Covid19 čekáme od začátku celé pandemie, tedy už od jara 2020. Proto musíme všichni dodržovat vládní opatření, která už jsou pro řadu lidí tvrdá, zdlouhavá a některé sektory tato opatření ničí před očima.

Očkování vnímám jako možnost začít opět normálně žít a fungovat, tedy chodit do práce, potkávat se bez obav s rodinou a přáteli, sportovat, mít možnost jít do divadla, na koncert nebo jen tak posedět v restauraci. Také už bych zase ráda chodila učit seniory pracovat s počítačem bez pocitu, že pro ně můžu být nebezpečná. A věřím, že časem snad mezi ně budu moci jít bez obav i bez roušky či respirátoru, abychom si dobře rozuměli.

Takže ano, až to bude možné a bude na mě řada, nechám se dobrovolně očkovat. A nemyslím tím jen na sebe. Je to totiž možnost, jak očkováním zároveň ochránit ty, kteří se z různých důvodů očkovat dát nemohou. Doufám, že všichni, kteří se chtějí nechat naočkovat, budou tu možnost mít co nejdříve. Stejně tak doufám, že lidé budou k očkování pozitivně motivováni. Také doufám, že nebudou “trestáni” ti, kteří očkování z nějakého důvodu odmítnou.

Piráti v uplynulých měsících apelovali na vládu, aby zveřejnila podrobný očkovací plán. Všichni máme právo na informace, je třeba reagovat na možné obavy a otázky, stejně jako vyvracet lživé mýty, které o očkování kolují.

A ještě na závěr. V Praze bude 9 očkovacích center ve státních nemocnicích, které budou očkovat podle státního rezervačního systému. Magistrát chce očkovat i v Městské poliklinice ve Spálené. Využijte toho.