Löwitův Mlýn ožije. Rada ho pronajala měsíc starému spolku bez výběrového řízení

Zastavení v Löwitově mlýně. Tak zní nový projekt kulturního centra pro Prahu 8 se kterým přišla Rada městské části Praha 8 v čele se starostou Ondřejem Grosem (ODS) a místostarostou Jiřím Vítkem (Patrioti). Má se jednat o společný projekt spolku Velký mlýn, Městské knihovny v Praze a Českého rozhlasu. Vyplývá to ze zprávy zveřejněné na webu městské části Praha 8.

Rada městské části Praha 8 pronajala Löwitův mlýn spolku Velký mlýn, v jehož čele je Barbora Růžičková a Pavel Kocourek. Ten byl přitom založen teprve 13. října 2021.

Podle místostarosty Jiřího Vítka (Patrioti) má dojít také ke spolupráci nových nájemců a místních spolků, které v minulosti krátkodobě v Löwitově mlýně již úspěšně pořádali kulturně společenské akce. Spolek chce v historicky zajímavé budově Löwitova mlýna poblíž Libeňského zámku vytvořit víceúčelový kultivovaný prostor, který dýchá minulostí a žije přítomností. Přízemí má být věnováno živé kultuře – koncertům, setkáním, přednáškám a má být volně propojeno s prostorem kavárny, která může v letních měsících využít i přilehlý dvůr. Podkroví je plánováno využít jako výstavní prostor a galerie. Velká část mlýna má být využita jako pobočka Městské knihovny v Praze, která v Libni a v Karlíně chybí. V knihovně má být zhruba pět tisíc svazků.

“Myšlenka je to hezká, oživení Löwitova mlýnu se mi líbí. Součástí mlýna má být nově také knihovna., která v Libni dlouhodobě chybí. Chci věřit, že knihy budou v případě velké vody nad vodou, protože mlýn se nachází v zátopové oblasti. Nicméně mi vadí, že Rada pronajmula mlýn spolku Velký Mlýn, který existuje ani ne měsíc, a ještě k tomu bez výběrového řízení. Vedení Prahy 8 na minulém zastupitelstvu prostě jen mlžilo, přitom plány byly jasné,“ říká předseda místního sdružení Martin Štěrba.

“Je škoda, že celý proces výběru nového nájemce je takto neprůhledný. Považuji za zvláštní, že nebyli osloveni tradiční zájemci, kteří Löwitův mlýn dlouhodobě opravují a pořádají tady akce. Přijde mi to vůči nim nefér. Navíc není vůbec jasné, kolik peněz městská část Praha 8 získá z nájmu,” doplňuje předseda pirátského zastupitelského klubu Michal Novák.

Před plánovaným otevřením čeká objekt Velkého mlýna adaptace spojená s vybavením prostoru potřebnou infrastrukturou. V prvním stadiu na konci roku 2021 a prvním čtvrtletí roku 2022 má proběhnout příprava adaptace a posléze i její realizace. Objekt Velkého mlýna má být provozován celoročně, přístupnost jednotlivých prostor je závislá na ročním období i plánovaných aktivitách.

Jsme zvědaví, jak to bude nakonec vypadat.

Vizualizace vnitřních prostor