Novou Palmovku můžeme dostavět se soukromým investorem, řekl Ivo Slávka MF DNES

“Už několik let hyzdí centrální část Prahy 8 rozestavěná budova Nové Palmovky, kde měla sídlit nová radnice městské části a pražská záchranná služba. Kvůli nejasnostem kolem vlastnictví i dalším sporům ale ještě minulé vedení radnice výstavbu pozastavilo. Od té doby budova chátrá,“ píše Mladá fronta DNES.

Praha 8 zadala studii, která má posoudit, zda bude výhodnější nedokončenou radnici na Palmovce prodat, dostavět z vlastních zdrojů, nebo využít pomoci soukromých investorů, jak navrhuje opozice. Současná koalice v čele s ODS musí letitý problém vyřešit, objekt chátrá. Městská část navíc musí platit za údržbu a zabezpečení nemalé peníze.

“Městská část na dostavbu potřebné stovky milionů korun. Proto navrhuji stavbu prodat. Z hlediska současné finanční situace městské části je to jediná varianta,” tvrdí starosta Ondřej Gros (ODS).

O prodeji torza budovy na Palmovce však definitivně rozhodnuto stále není. Radnice zatím jen vytvořila ze zástupců koalice i opozice Výbor pro projekt Nová Palmovka. Jeho vznik inicioval mimo jiné i náš zastupitel Ivo Slávka.

Z předběžných analýz Pirátů vyplývá, že ve spolupráci se soukromými investory půjde Novou Palmovku dostavět a využívat ji následně pro potřeby úřadu a obyvatel Prahy 8,“ řekl Mladé frontě DNES zastupitel a místopředseda Výboru pro Novou Palmovku Ivo Slávka (Piráti).

Podle Iva Slávky by se tím navíc vyřešila i otázka dotace ve výši zhruba 300 milionů korun, kterou by musela Praha 8 vrátit zpět magistrátu, pokud by k prodeji došlo.

“Věříme, že naopak v případě dostavby nebude nutné tuto dotaci vracet,“ doplnil Slávka.

V současné době se tvoří odborný posudek, který by měl určit, co s budou dál dělat. Na základě nich by poté mělo zastupitelstvo Prahy 8 rozhodnout, co dál. Jednou z možností je dostavba, druhou prodej nebo je možné zvážit i další řešení. Teoreticky ještě pomoci magistrát, ve hře je i varianta, že by objekt převzal a dostavěl. Jisté v současnosti je to, že v komplexu nebude nové sídlo pražské záchranné služby.