O bývalou vozovnu a první pražskou továrnu na led na pomezí Karlína a Libně se utkají developeři

“Pražští developeři se utkají v souboji o atraktivní pozemek na rozhraní Libně a Karlína poblíž stanice metra Invalidovna, cena za téměř hektarovou parcelu se může dostat přes půl miliardy korun,“ píše server Seznam Zprávy.

Na prodej je totiž starší komerční areál poblíž stanice metra Invalidovna. Te je sevřený ulicemi U Rustonky a Sokolovská vlastní několik fyzických osob a v minulosti zde byla i jedna z pražských tramvajových vozoven. V areálu se nachází mix starší komerční a bytové zástavby. Bytové domy pocházejí z konce 19. století, památkově chráněné nejsou.

Mezi developery, kteří o areál projevili zájem, jsou podle informací serveru Seznam Zprávy firmy stavějící byty i kanceláře a jsou tam i dva fondy stavějící nájemní bydlení. Zájem má skupina J&T, která v těsném sousedství postavila kancelářský komplex Rustonka. Podaní nabídky zvažuje i společnost Crestyl, která za Libeňským mostem vybudovala čtvrť Dock. Nabídku studuje rovněž developerská část skupiny Skanska a firma Trigema, která opodál staví nájemní projekt Fragment.

Areál zvaný Štrasburk je součástí pentagonu pozemků mezi Rustonkou a Palmovkou. Hlavní město Praha momentálně sdružuje všechny ostatní pozemky pod svojí správu. Na základě nedávno schváleného usnesení městské části Praha 8 dojde k převodu pozemků svěřené městské části Praha 8 v okolí Nové Palmovky. Řeší se také převod pozemků mezi Dopravním podnikem a hlavním městem Praze. O nákupu areálu Štrasburk však Praha neuvažuje.

“Při dynamice transakcí si upřímně neumím představit, že by hlavní město Praha bylo schopno v tomto procesu uspět. Z hlediska dalšího rozvoje nejde o zásadně strategickou část. Pražská developerská společnost to vnímá tak, že bude přínosné pokud se stane vlastníkem nějaký investor s jasným plánem, s kterým bude možné dosáhnout dohodu o území po té co bude mít dokončeno sjednocení vlastnictví tam, kde je hlavní město Praha dnes již ovládající osobou,“ říká ředitel Pražské developerské společnosti Petr Urbánek.

Oblast mezi Rustonkou a Palmovkou má v příštích letech obří potenciál stát se skutečným centrem naší městské části.

“Ve spolupráci s našimi kolegy na Magistrátu se snažíme celý proces tlačit tak, aby se dlouho chátrající území, podařilo zlepšit, co nejdřív. V blízké době by se mělo začít s pěší průchodností celé oblasti. Jsme rádi, že se celý proces i díky nám posunul k dalšímu dějství,“ říká předseda místního sdružení Praha 8 Martin Štěrba.

“Bude důležité pohlídat si objem stavby a dodržení podmínek a limitů, které definuje územní plán. V ojedinělých případech se totiž stává, že developer přijde s něčím předimenzovaným, jako zmiňovaná společnost Trigema. Ta podala žalobu na Radu městské části Praha 12 kvůli nesouhlasu s výstavbou dvou mrakodrapů,“ doplňuje zastupitel a náš člen v komisi pro územní rozvoj Karel Ptáček

Území na rozhraní Libně a Karlína zažívá v současné době velký stavební rozvoj. Největší projekt v podobě Rohan City nedávno odstartovala společnost Sekyra Group. Nové projekty vznikají i v jeho těsné blízkosti - staví se třeba kancelářská budova Red Court, bytový dům Fragment nebo třeba kancelářká budova Block Karlín.