Ondřej Profant

Ondřej Profant (2. května 1988) je poslanec zvolený za Pirátskou stranu. Byl členem přípravného výboru České pirátské strany. Dříve byl předsedou krajského sdružení.

Motivace

Vystudoval všeobecné gymnázium. Dále studoval Matematicko-fyzikální fakultu UK, obor Obecná informatika, ale školu nedokončil. V průběhu studia se však blíže seznámil s principy open source softwaru, což ho přivedlo ke svobodné kultuře obecně a následně i k pirátství. Je živnostníkem se specializací na DTP (sazba knih ve svobodném systému LaTeX), programování a skriptování.

Aktivity

Mimo Piráty je členem výboru spolku Otevřená města, kde se stará například o přípravu opensource aplikace Cityvizor, která je nástupcem oceněné aplikace Supervizor.

Obecně se angažuje ve svobodné kultuře, například v komunitách okolo Linuxu, svobodných filmů apod.

U Pirátů je od začátku a angažuje se v různých funkcích. V letech 2014–2017 byl zastupitelem hl. m. Prahy se specializací na informatiku. Např. poukázal na nezabezpečení pražské radiové sítě. Dále se v Praze zabýval majetkem, dopravou a bezpečností. V prosinci 2017 rezignoval na mandát zastupitele hl. m. Prahy, a to z důvodu zvolení poslancem Parlamentu České republiky.

V rámci Prahy stál za projektem celopražských otevřených dat, což jsou jedny z největších otevřených dat v ČR.

Osobně

Z dopravních prostředků preferuje kolo. Rád čte satirickou fantasy. Má rád šifrovačky. Používá Fedoru, programuje v Pythonu. Oblíbený citát:

„Jen ten, kdo je zaslepen lakotou, nenechá přítele kopírovat.“ – Aaron Swartz.