Mgr. Martin Štěrba

Martin Štěrba se narodil v roce 1987 v Plzni a do Prahy se finálně přestěhoval v roce 2013. Vystudoval pedagogickou fakultu ZČU v Plzni (obor informatika se zaměřením na vzdělávání) a Univerzitu J.A. Komenského v Praze (obor sociální a mediální komunikace). Pracoval ve velkých mediálních domech (TV Nova, Empressa Media, Economia, Seznam.cz), na „volné noze“, a má zkušenosti i z neziskového sektoru. Momentálně pracuje pracuje jako manažer on-line komunikace, a je poradcem primátora hlavního města Prahy Zdeňka Hřiba.

Za Piráty byl nominován koncem listopadu 2018 do redakční rady magazínu Osmička, který vydává MČ Praha 8, následně byl zvolen jejím místopředsedou. Snaží se nastavit transparentní komunikaci v rámci redakční rady a dodržování jednacího řádu. Kromě toho studuje materiály do rady i zastupitelstva, bedlivě sleduje činnost koalice, a sdílí hlavní témata s občany MČ Praha 8. Počátkem července 2020 se dostal do křížku se zastupitelem za ANO Matějem Fichtnerem, který na něj podal trestní oznámení za pomluvu kvůli pravdivém článku o jeho politické trafice.

Registrovaným příznivcem Pirátů je od března 2018, členem strany potom od prosince 2018. Od 23. 1. 2019 je prvním místopředsedou MS Praha 8.

Celý svůj profesní život se věnuje marketingu, médiím a komunikaci. V minulosti pracoval jako píšící redaktor v deníku Metro a také jako televizní reportér pro TV Nova. Od roku 2013 se věnuje komunikaci a marketingu na sociálních sítích – vedl sociální sítě TV Barrandov, byl webeditorem týdeníku Marketing&Media, vedl sociální sítě internetové televize Stream.cz, spolurozjížděl MALL.TV, spolupracoval na kampaních pro Adidas či Škoda Auto, a také sepsal řadu analýz a doporučení v oblasti komunikace a sociálních médií.

Ve volném čase má rád knihy, filmy, hudbu, sociální sítě, cestování do neznáma, sezení na Náplavce, jízdu vlakem a festivaly. Od svých dvanácti let je skautem a je ředitelem skautského projektu Svojsíkův sen, který se s heslem „Budoucnost začíná nyní“ dívá do let příštích. Dlouhá léta také z pozice šéfa komunikace a fundraisingu organizoval festival Obrok.

Ve skautu se naučil, že od rozdělané práce se neodchází, proto se nikdy nespokojí s polovičním výsledkem. A toho se chce chtěl držet i v činnosti pro Pirátskou stranu. K Pirátům ho přivedl fakt, že to – co se děje v našem státě – je už prostě přes čáru.