Blesk.cz: Na Piráta z Prahy 8 míří trestní oznámení za pomluvu. Kvůli jedinému slovu.

10. 07. 2020

Nedávno jsme Vás informovali o tom, že zastupitel za hnutí ANO Matěj Fichtner dostal novou práci – od počátku června se stal ředitelem společnosti Správa tepelného hospodářství. Kvůli jednomu slovu v tomto článku podal bývalý radní, místostarosta a poslanec trestní oznámení.

Ve čtvrtek 9. července 2020 o tom informoval server Blesk.cz. Ten píše, že opoziční zastupitelé nejen z řad Pirátů nedávno kritizovali jmenování Matěje Fichtnera z hnutí ANO do čela jedné z městských společnosti. Celá věc nakonec bude možná mít i soudní dohru kvůli jednomu článku, kde vyčítali Fichtnerovi celou řadu prohřešků z jeho politické minulosti. Kupodivu se nejedná o nařčení, že se jedná o trafiku, ale o údajnou pomluvu, které se Piráti dopustili jedním slovem v textu.

“Ano, trestní oznámení jsem podal na neznámého pachatele, pravděpodobně je to někdo z Pirátů, který publikoval na Facebooku nenávistný příspěvek,” uvedl pro Blesk.cz Matěj Fichtner s tím, že více se k tomu vyjadřovat nechce a další kroky jsou na policii.

Vše momentálně řeší policie. Ta si kvůli tomu už předvolala místopředsedu našeho místního sdružení Prahy 8 a autora textu Martina Štěrbu k podání vysvětlení, což pro Blesk.cz Štěrba potvrdil. Údajná pomluva nakonec nejsou slova o trafice ani například tvrzení, že připravoval pojistný podvod, ale jedno konkrétní slovo v poslední větě. V té stálo, že Fichtner byl v roce 2016 obviněn z ovlivňování konkurzu na ředitele základní školy Glowackého, což ale nebylo prokázáno. Štěrba to vysvětlil tak, že formulace neznamenala, že by čelil obvinění u soudu, ale že byl spíše nařčen z ovlivňování tehdejšího dění, což byla poněkud nešťastná formulace. Text následně upravil tak, že v něm stojí místo toho slovo nařčen.

“Kdyby zvedl telefon a řekl, pane kolego, máte tam chybu, tak bych to změnil a omluvil bych se mu. Přijde mi úsměvné, že takovou věc musíme řešit skrze orgány činné v trestním řízení,“ komentoval Martin Štěrba celou situaci.

Zda se celou věcí bude zabývat soud, je nyní na vyšetřovatelích.

A co vlastně šlo? Kauza ohledně ZŠ Glowackého se v médiích objevila v roce 2016. Fichtner byl tehdy radním a měl na starost školství. Na škole došlo k incidentu, kdy měl někdejší ředitel uhodit jednoho žáků a následně rezignovat. Jeden z uchazečů o pozici ředitele, kterého doporučila odborná komise, pravil, že právě Fichner na něj vyvíjel nátlak. „Tvrdí, že na něj radní tlačil, aby v případě jmenování určil jako svou zástupkyni Fichtnerem vybranou osobu. Patrně proto, aby ho mohla kontrolovat a podávat o jeho působení zprávy,“ uvedl tehdy Deník.cz. Tato obvinění se nijak neprokázala.